1 hétre

1Fallabda, teniszNem kell otthon hagynia az ütőjét annak, aki orosházi pihenése alatt is hódolni szeretne kedvenc sportjának.2Megújult FőtérIdőzzön, hűsöljön, kávézzon Orosháza 2013-ban megújult Főterén.3Fürdőzés GyopárosonTöbb ezer négyzetméternyi önfeledt vizes szórakozás az év minden napján, hétvégén akár non-stop éjfélig is.4Strandolás GyopárosfürdőnA strandolás megszállottjainak: óriási, zöld park, 50 méteres sportmedence és egyéb vízi attrakciók, sportolási lehetőségek.5Éjszakai fürdőzésKihagyhatatlan esti élmény: szombaton az Élményfürdő tart éjfélig nyitva.6Gyopárosfürdő WellnessWellness és kényeztetésAkár egy romantikus érintés, olyan jól esik az embernek a kényeztetés, melyet Gyopárosfürdőn kaphat.7Csónakázás a tavonÜdítő változatosság strandolás közben csónakázni egyet a Gyopáros-tavon.8Séta Orosháza belvárosábanEgy várost megismerni csak úgy lehet, ha teszünk egy sétát annak központjában.9Piaclátogatás OrosházánEgy hajdani mezővárosban hiba lenne kihagyni a piacot, amely mind a mai napig őriz egy keveset közösségi szerepéből.10Városi képtárA képzőművészet kedvelőinek mindenképpen fontos állomás egy orosházi látogatás során a Városi Képtár.11Történelmi emlékparkBár annak idején komoly társadalmi vitákat váltott ki az orosházi szoborpark, mára már szerves része lett a városi életnek. 12PaintballVáltozatos pályákkal, 10.000 m2-en várjuk azokat, akik kipróbálnának valami új, izgalmas, adrenalinnal teli szórákozást.13SzegedA Tisza-parti megyeszékhely alig 1 órára van Orosházától és autóval, busszal és vonattal egyaránt könnyen elérhető.14AradA jelentős magyar ajkú lakossággal bíró román nagyváros csak egy órányi autóútra fekszik Orosházától.
Kell egy hét…

Egy hét Orosháza-Gyopároson? Igen! Egy-két napnál, illetve egy átlagos vagy hosszú hétvégénél több időt is érdemes tölteni az Alföld Gyöngyében, ugyanis olyan turisztikai háttér alakult ki, mely hosszabb távra is tartalmas szabadidő-eltöltést, pihenést tesz lehetővé.

Az épített környezet összhangban áll a város több mint két és fél évszázados történelmével, de megtalálhatók a modern építészet remekei is. Ugyanez vonatkozik a köztéri alkotásokra is: a klasszikus figuratív szobrok mellett megtalálhatók a modern képzőművészeti alkotások, például a gimnázium előtti, Szervátiusz Tibor által elkészített történelmi emlékpark.

Az orosházi látványosságok közül nem szabad kihagyni még a történelmi egyházak templomait (ezek közül az evangélikus a város egyetlen műemlék épülete), valamint a néhány esztendeje kulturális intézménnyé átalakított zsinagógát. Rendkívül gazdag, olykor formabontó kiállításokkal örvendezteti meg az érdeklődőket a Nagy Gyula Területi Múzeum, s mindenképpen érdemes megtekinteni a Városi Képtárt, ilyen jellegű intézménnyel ugyanis nem sok hasonló nagyságrendű város dicsekedhet, mint ahogy hasonlóan gazdag képzőművésszel sem, innen származott el ugyanis többek közt Boldizsár István, Müller Miklós, Csáki-Maronyák József – ők egyébként állandó kiállítással vannak jelen a létesítményben.

Szinte minden napra kínál programot a Petőfi Művelődési Központ, mint ahogy a város többi kisebb gyűjteménye is látogatható: a Kútmúzeum, a Padlásmúzeum, a Darvas József emlékház és a Gyopárosfürdőn található Panoráma kilátó.

Természetesen mozgásra is van lehetőség, több edzőterem is fogad vendégeket, többek közt az ugyancsak Gyopárosfürdőn található Gyopár Sportcentrum, illetve a Body Fit Squash & Fitness Center, a Pepe klub, illetve a Városi Teniszklub. Futóknak kiváló környezet a Gyopáros-tó környéke, ahol természetesen kerékpározni is lehet.

Ha nem elégszik meg a nappali várossal, érdemes feltérképezni az éjszakai Orosházát is, hiszen főként hétvégén számos szórakozóhely kínálja programjait különböző életkorú, érdeklődésű vendégeknek. Az ilyenkor szokásos visszatartó erő miatt sem kell otthon maradni (drágaság, biztonság), hiszen a helyi vendéglátósok ésszerű, mondhatni diákbarát árakkal dolgoznak, a közbiztonságra pedig ezen a területen sincs panasz.

Ha igazi mobil nyaralásra vágyik, érdemes szétnézni a város 30-50-100 kilométeres körzetében is. Akár gépkocsival érkezik, akár a közösségi közlekedést venné igénybe, bátran tervezhet fél-, illetve egynapos programokat a közeli és távolabbi városokba. A város ugyanis több fontos út találkozásánál fekszik, így mind az autóbusz, mind a vasúti közlekedés kielégítő. Közvetlen autóbuszjáratok indulnak közvetlenül Budapestre, Békéscsabára (kétféle útvonalon is), Tótkomlósra, Mezőhegyesre, Szegedre. A város a korábbi Arad-Fiume vasútvonal mentén fekszik, ebből a mai napig használt szakasz a Szeged-Békéscsaba, melyen óránként járnak a szerelvények. Ezen túl Mezőhegyes, Szentes és Mezőtúr irányába is járnak vonatok.

Így ha nem gépkocsival érkezik – és nem vállal be hosszabb gyalog-, illetve kerékpáros túrát – sem kell lemondania a Dél-Alföld, sőt a szomszédos Arad megye értékeinek feltérképezéséről, hiszen rövid időn belül, átszállás nélkül, esetleg egy átszállással olyan helyek közelíthetők meg busszal vagy vonattal, mint Szarvas, Békéscsaba, Gyula, Mezőhegyes, Arad, Szeged, Szentes, amelyek meghatározó élményeket és gazdag programokat kínálnak az évnek szinte minden szakában.

Képek