Mezőhegyes

A világhírű méneséről és ménesbirtokáról, a nagy múltú lótartásáról és lovas kultúrájáról ismert Mezőhegyest mindenképpen érdemes felkeresnie annak, akit kicsit is érdekelnek a lovak, a lovas sportok.

MezőhegyesMezőhegyes alig harminc kilométerre délre, Békés és Csongrád megye találkozásánál, a magyar-román államhatár közvetlen közelében, Orosházától nagyjából félórás autóútra található. Mezőhegyes vasúti csomópont, így vonattal is könnyen megközelíthető.

Az alig több mint ötezer lakosú város a híres magyar nóniuszok ősi származási helye. Látnivalót azonban nem csupán a lovas történelem, a mai ménesbirtok szolgáltat a Mezőhegyesre érkezőknek.

Bármilyen meglepő is, sokan például először Szentendrén találkoztak a mezőhegyesi vasútállomás patinás épületével, mely a skanzenben méretarányos másolatával, itt viszont ma is eredeti mivoltában kápráztatja el a vidéki magyar építészet szépségeire, értékeire nyitott látogatókat.

Érdemes felkeresni a térség mezőgazdasági múltja, az egykori paraszti gazdálkodás megmaradt emlékeit is a Mezőhegyesre érkezőknek.

Mezőhegyesi képek

Mezőhegyes a térképen