Orosháza gasztro

Gasztrokirándulás: orosházi tányéros, kenyér és csíramálé.

Az évszázadok során kialakult sokszínűség nem csak a kultúrában és a gazdaságban, hanem a gasztronómiában is jelen van Orosházán, hiszen hatott rá hagyományos paraszti kultúra, az ország különböző részeiből “összehordott” ízvilág és persze a környező szlovákság hatása is jelen van, például nem véletlen, hogy nagy versenyeken nem egyszer éppen orosháziak készítik a legfinomabb csabai kolbászt.

A legjellemzőbb helyi különlegesség az orosházi kenyér, mely köszönhető a mezőgazdasági kultúrának, az ennek nyomán kialakult malomiparnak, illetve a már évszázadokkal ezelőtt híres sütőiparnak. Jól ismert péksütemény még az orosházi banán, melynek alakja emlékeztet csak a déligyümölcsre, alapvetően egy tojással dúsított vajastésztából készült, kézzel formázott, félig lefejtett banánra emlékeztető csemegéről van szó.

Az orosházi gasztronómiai kultúra másik fő eleme a baromfi, mind a tartás, mind a feldolgozás hagyományai miatt. A városban működő Merian Európa-szerte híres prémium termékeiről, többek közt a különböző libamájkészítményekről.

Az egyik leghíresebb orosházi étel, az Orosházi tányéros érdekes módon mégsem ezt az alapanyagot tartalmazza, hanem marhahúsból készül. Ez egy rendkívül gazdag, ragu alapú egytálétel. Olyan jó alföldi leves, melyet mindenképpen célszerű megkóstolni.

Orosházi csíramáléUgyancsak helyi jellegzetesség a csíramálé, mely állítólag a legrégebbi desszert. A búza csíráztatása után a szemeket ledarálják, kis mennyiségben lisztet kevernek hozzá és hagyományosan kemencében, vagy sütőben kisütik. A csírázás során a magban lévő keményítő enzimek segítségével átalakul cukorrá, így kellemes édeskés ízt kölcsönöz a puha állagú, tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges ételnek. A csíramálé tipikus tavaszi édesség, amely megvásárolható például az orosházi piacon.

Ha további orosházi gasztronómiai érdekességekre kíváncsi, érdemes elmerülni az Ízes Orosháza című helyi gasztroblogban, melynek szerkesztője, Károlyi Fülöp Béla nem csak az alapanyagokkal bánik mesteri módon, hanem a magyar nyelvvel is, tekintve, hogy íróemberről van szó, aki számos gasztronómiai könyvet adott már ki kezei közül ebben a témakörben.

Orosházi kenyér és csíramálé képek