Litauszki Zsolt

Orosházán alapozta meg a szaktudását a hazai gasztro-világ jól ismert sztárséfe.

Litauszki Zsolt séfMostanában már csak évi egy-két alkalommal jut ideje hazalátogatni Orosházára Litauszki Zsoltnak, az ország egyik legelismertebb szakácsának, ám a városban magába szívott tapasztalatokat a mai napig sikerrel kamatoztatja.

A budavári Pest-Buda, 21, illetve Pierrot éttemek kreatív séfje, illetve keresett magánszakács a szakmát alapvetően Ausztriában sajátította el, ám az alapokat a nagypapa kertjében, a nagymama konyhájában, illetve az édesanyja által vezetett Csendes büfében sajátította el. A nagypapa kertjében a megszokott zöldségeken és gyümölcsökön túl mindig volt valami különlegesség: egres, naspolya, füge, gyógynövények.

A családi konyhát a magyar és a szlovák ízek és technológiák sajátos kettőssége jellemezte. Ez volt a kiindulópont ahhoz, hogy a tizenéves fiatalember elvégezze a hódmezővásárhelyi szakácsiskolát, majd kipróbáljon néhány helyi munkalehetőséget, például egy kifőzdét, illetve a város legnagyobb gyermekétkeztetési intézményét.

Litauszki Zsolt előételMindezközben sóvárogva forgatta a szakirodalmat és rádöbbent, hogy ha igazán fejlődni akar, tovább kell lépnie. Az ország másik végén, Fertőrákoson, a híres Ráspi étteremben vállalt munkát tizenhárom éve, majd irány Ausztria, ahol neves éttermekben, szállodákban szerzett szakmai ismereteket, nem is akármilyeneket, hiszen egyebek közt a Hotel Lorünser és a St. Antoner Hof munkatársa volt.

Kinti karrierje is szépen ívelt fölfelé, néhány év után már konyhafőnökként dolgozott. Időközben a borokba is beleszeretett, így hát nem volt nehéz igent mondania egy budapesti borvendéglő, a Maligán tulajdonosának kérésére: vállalja el az étterem üzemeltetését.

Nehéz kezdés után végül a gourmet-k mekkájává vált a Maligán, köszönhetően annak, hogy kiemelkedő szaklapok és gasztroblogok csupa jókat írtak róla – nem véletlenül, hiszen Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Ám mivel ez a szakma is az állandó megújulásról szól, továbblépett, jelenleg a Zsidai-család három éttermének úgynevezett kreatív szakácsa, azaz kívülről irányítja a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját. Mindeközben járja a világot, hiszen a gasztronómia tudománya folyamatosan fejlődik, ezt pedig első kézből érdemes követni.

Litauszki Zsolt főételJelenleg sem hűtlen szülővárosához, hiszen például a libamájat orosházi cégtől szerzik be. Zsolt egyébként a családi és szakmai szálak mellett szívesen gondol vissza a kilencvenes évek elejére, amikor fiatalemberként kortársaival bulizott a Katlanban, illetve a Talonban – ezek voltak a korszak népszerű underground zenés helyei, de a csavargásokról, nagy horgászatokról is lelkesen beszélt.

S bár maga ritkán jut haza, mindenkinek jó szívvel ajánlja a várost és környékét. Gasztronómiai szemmel természetesen elsősorban a jó csabai kolbászt (melyet nem csak Békéscsabán és Tótkomlóson, hanem a városban is kiválóan készítenek el) és természetesen a helyi libamájat. Aki azonban más céllal érkezik, az sem csalódik, hiszen Gyopárosfürdő remek lehetőséget ad a kikapcsolódásra, aktív és passzív pihenésre.

További ajánlatunk: Orosháza gasztro

Kapcsolódó tartalmak