Fotósoknak

Fotósoknak: örökítse meg Orosházát és környékét!

Többféle fotós létezik: ki a természetfotózás elkötelezettje, ki az épített környezet értékeit örökíti meg szívesen, s olyan is akad, akit maguk az emberek érdekelnek, azaz a szociofotózás érdekli leginkább.

Nos, ha magával hozza felszerelését Orosházára, mindhárom fő területre vannak tippjeink.

Az Alföld természeti kincseit nem kell bemutatni, hiszen ezen az oldalon is foglalkozunk velük bőven. A lényeg, hogy évszaktól, napszaktól függetlenül remek fotótémát kínál az itt található növény- és állatvilág – nem véletlen, hogy az egyik legjobb természetfotós, Máté Bence is a Dél-Alföldön él, nem egészen száz kilométerre Orosházától.

Néhány tippet azonban hadd mondjunk profi fotósok ajánlásával: mindenek előtt a gyopárosi tórendszer és környéke ér meg egy alaposabb fotózást, mint ahogy a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti, szarvasi, dévaványai, szabadkígyósi természetvédelmi területei a maguk együtt és külön-külön izgalmas világukkal. A méltán híres kardoskúti Fehértó például autóval alig 10-15 perc Orosházáról.

Szarvason ne feledkezzünk meg az Arborétumról sem. Ha a Körös vizeinek világa érdekli, ugyancsak talál bőven lencsevégre valót, hiszen a Fekete-, a Fehér-, a Kettős-, a Hármas-Körös rendkívül izgalmas látvány, nem beszélve azok növény- és állatvilágáról. Észak-Békésben a Sárrét világa, Dél-Békésben a Száraz-ér környéke és a mezőhegyesi parkváros lehet izgalmas úti cél egy fotográfusnak.

Műemlékekben is rendkívül gazdag a megye: Orosházán a templomok és köztéri alkotások vonzzák a fotózni vágyókat, de ha van lehetőségünk a mozgásra, irány
Gyula és
Szarvas, ez utóbbit nem véletlenül nevezik a Körös-parti Athénnak. Gyulán a Vár és a polgárváros egykori épületei, a Dürer- és Erkel-emlékházak jelentenek kihagyhatatlan élményt, míg Szarvason a Tessedik-örökség máig fennmaradt és ápolt emlékei jelentenek kihagyhatatlan élményt. Ezeken túl ajánljuk még Tótkomlós, Békéscsaba, Elek, Battonya, Méhkerék nemzetiségi hagyományőrző épületeit, gyűjteményeit.

S végül a szocio: sétáljon a városban, figyelje az embereket, üljön le egy parkban, menjen piacra, üljön be egy kávéházba, ne adj Isten egy kiskocsmába és ragyogó emberi sorsok alakulnak ki a szeme előtt, figyeljen bennünket és ha jól kapja el a témát, meg tudja örökíteni, milyenek is vagyunk mi, orosháziak…

Képek