Orosházi szobortúra

Kezdjük szobortúránkat a Győri Vilmos téren, ahol Szent István félalakos szobrát, a város egyik legfrissebb, a millennium évében átadott alkotását láthatjuk.

A szobor a Szentendrén élő, de orosházi származású Rajki László munkája, mely oszlop alakú talapzaton jelenik meg.. Az oszlopfőn lévő állatábrázolás – turulmadár és oroszlán – az Árpád-ház totemisztikus ősét, illetve a királyi hatalmat szimbolizálja. A talapzaton látható további faragások a városalapítás történetére utalnak.

A Kossuth-szobor a Szabadság téren található, alkotója Horvay János, újra restaurálta: Rajki László. Négy oldalát relief díszíti. Aranyozott háttér előtt egyiken a szószéken beszélő Kossuth, másikon a bevonuló katonák búcsúja, harmadikon a honvédek ágyúrohama, negyediken pedig Veres József Orosháza papképviselője megáldja Kossuth hamvait a ravatalon.

A város egykori országgyűlési képviselője, Táncsics Mihály szobra a gimnázium előtt található, míg a Szántó Kovács Jánost ábrázoló alkotás a Dózsa Gy. utca 5. szám alatt.

További, megtekintésre ajánlott szobrok Orosházán: Petőfi Sándor mellszobor a Kossuth L. u. 1. szám alatt, a Petőfi Művelődési Központtal szemben, Eötvös József szobra a korábban nevét viselő iskola előtt, illetve a Hősök szobra a Kossuth Lajos utcán.