Szomszédunk: Arad

Bizonyos szempontból hátrány a megyének a keleti fekvés, a Békésbe érkező turisták szempontjából viszont kifejezetten előnyös az országhatár közelsége.

Az egykori magyar, ma határon túli területek, ahol még ma is igen magas a magyar ajkúak száma, megannyi érdekes programot kínál, s nemzetünk számos, ma is látható történelmi emlékével várja az érdeklődőket.

AradBékés megyét keleti és déli irányban egyaránt romániai területek határolják, a kilépéshez több határátkelő közül választhatunk. Az Orosházáról induló „felfedezők” számára talán a legideálisabb a nagylaki vagy battonyai határátlépés, de ha Gyula felé indulnak, szintén kellemes útban lehet részük. Románia természetesen nem csak közúton közelíthető meg: sokan vágnak az útnak vonattal, s Lökösházánál lépik át a határt.

A határhoz viszonylag közeli nagyobb városok, így (északról délre) Nagyvárad, Szalona, Arad és Temesvár még ma, lassan száz évvel a trianoni békediktátum aláírása után is meglepően gazdagok a magyar történelem és kultúra emlékeiben. Nagyvárad mások mellett a Báthory fejedelmek, Pázmány Péter esztergomi érsek, Tisza Kálmán miniszterelnök, Teleki Mihály gróf szülőhelye, s hogy az újkori történelmet is felidézzük: innen származik a legendás hírű sportriporter, Knézy Jenő, valamint Tolvai Renáta énekesnő is.

Arad főtérNagyszalonta híres szülötte Toldi Miklós, s a történetét a magyar kultúra kincsévé tévő Arany János. Innen származik az irodalomtörténet két másik nagyja, Sinka István és Zilahy Lajos is. Arad rendkívül sok látnivalót kínál a magyar turistának: mind közül a legfontosabbak, így a legnagyobb érdeklődésre számot tartóak az 1848-49-es forradalmat követő véres megtorlás, az aradi tizenhárom kivégzésének emlékei.

Arad persze nem csak a szomorú történelmi múlt miatt ismert nagyváros. Más, híres személyiségek mellett itt született például Jávor Pál színész és Tóth Árpád költő is. Temesvár Románia harmadik legnagyobb városa, melyhez olyan nagy magyar nevek kötődnek, mint Klapka György későbbi komáromi várkapitány, Kiss Ernő aradi vértanú, Tőkés László püspök, ma európai parlamenti képviselő vagy éppen Márki Zoltán költő.

További információk Aradról: 84 oldalas, magyar nyelvű idegenforgalmi tájékoztató megnyitása/letöltése (PDF, 36 MB)

Aradról és a környező látnivalókról folyamatosan bővülő információkat találhat továbbá a következő weboldalon: http://www.aradhotspots.ro

Képek – Arad

Arad a térképen