Orosháza

Három az egyben: mezőváros, ipari központ, turisztikai paradicsom.

Orosháza sokszínű város, hiszen egészségesen keveredik benne a modern turisztikai település, az alföldi mezőváros és a 20. századi ipari központ.

Orosháza

A jelen megértéséhez szükség van egy dióhéjnyi történelemre: két és fél évszázada dunántúli protestáns telepesek kaptak itt menedéket a korabeli földesúrtól, mellyel jó éltek: az idők során virágzó mezőgazdaság és polgárosodás alakult ki. A második világháború utáni időszakban – a környező földgázkincsre alapozva – nagymérvű iparosodás kezdődött, többek közt ekkor jött létre az orosházi üveggyár, illetve más nehézipari cégek. Ide tartozik az időközben kanadai tulajdonba került Linamar Hungary jogelődje, a Mezőgép is.

Ezáltal nem csak a város arculata, hanem összetétele is jelentősen megváltozott, Orosháza befogadó várossá lett, ami nem csak a gazdaságnak, hanem a helyi társadalmi, kulturális életnek is.

Mára egy teljesen kiépített infrastruktúrával rendelkező településről beszélünk a 47-es főút mentén. Általános és középiskolai hálózata mellett felsőoktatással is rendelkezik, mint ahogy az egészségügyi ellátás is teljeskörű a helyi korszerű kórházzal és rendelőintézettel. Bevásárlási lehetőség is bőven akad, hiszen a jelentősebb láncok jelen vannak a városban. Ugyanez igaz a szolgáltatói szférára, beleértve a bankokat, a vendéglátóhelyeket és a szépségipari szolgáltatásokat.

A harmincezres lakosság túlnyomó többsége evangélikus, de jelentős számban találunk katolikus, református vallású helyieket, mint ahogy a nem történelmi egyházak is jelen vannak. A legnagyobb társadalmi probléma itt is felüti a fejét: egyre kevesebb fiatal marad a a városban, többségük a fővárosba, a Dunántúlra, illetve külföldre távozik, bár megfigyelhető egy kedvező tendencia is: egyre többen visszatérnek és a helyi közösség boldogulására hasznosítják tudásukat, tőkéjüket.

További információk a városról Orosháza hivatalos weboldalán talál: www.oroshaza.hu

Videó: Orosháza hőlégballonból

Képek Orosházáról