Autóval

1Kardoskúti Fehér tóKardoskúti FehértóA kardoskúti Fehértó kihagyhatatlan úti cél annak, aki Orosházán vagy környékén tölti a szabadságát.2KardoskútKardoskútCsendes kis falu a a kardoskúti Fehértó közvetlen közelében, Orosházától alig 10-15 percre autóval.3SzegedSzegedA Tisza-parti megyeszékhely alig 1 órára van Orosházától és autóval, busszal és vonattal egyaránt könnyen elérhető.4HódmezővásárhelyHódmezővásárhelyA nagy múltú mezőváros történelmi és kulturális értékeivel a térség meghatározó települése. 5CsorvásCsorvásÖtezer lakosú igazi alföldi kisváros alig 15 km-re Orosházától.6SzarvasSzarvasSzarvas a Kárpát-medence mértani közepe, ahol vízpart és kultúra egyszerre fogad.7TatársáncTatársáncKerékpárral érdemes útba ejteni: ősgyep és egy ősi földvár maradványai nem messze Orosházától.8BekescsabaBékéscsabaAz Orosházától csupán 30 km-re lévő megyeszékhelyen izgalmas programok, fesztiválok várják a látogatókat.9GyulaGyulaHagyomány, látnivalók és várfürdő Orosházától alig 60 km-re.10MezőhegyesMezőhegyesAz alig több mint ötezer lakosú város a híres magyar nóniuszok ősi származási helye. 11SzabadkígyósSzabadkígyósSzabadkígyós alig háromezer lakosú község Békéscsabától délre.12TótkomlósTótkomlósTótkomlós nagyjából félúton fekszik Orosháza és Mezőhegyes között.13AradAradA jelentős magyar ajkú lakossággal bíró román nagyváros csak egy órányi autóútra fekszik Orosházától.14opuszÓpusztaszeri EmlékparkNemzeti Történeti Emlékpark Orosházától mintegy 70 km-re.
Ha négy keréken érkezik…

Autósok számára ideális úti cél lehet Orosháza, illetve Gyopárosfürdő, hiszen mindkét feltétel adott, amire a gépkocsis turistáknak szüksége van: a járműveket biztonságban tudhatják és így biztosítható a legnagyobb mobilitás.

Sőt nem csak hogy biztonságban tudhatják, de nem kerül külön pénzbe sem a parkolás, sem az őrzés, hiszen minden szálláshely biztosít ingyenes, őrzött parkolót vendégeinek. Ezen túl a városban ingyenes a parkolás, a gyopárosi fürdő egy részénél ugyan nem, de néhány száz méterre a létesítménytől már talál a vendég ingyenes, de biztonságos parkolót.

Mivel Orosháza 50-60 kilométeres körzetében számos, európai léptékkel is kihagyhatatlan látványosság található minden irányban, így a gépkocsi a legalkalmasabb eszköz ezek fél-, vagy egynapos feltérképezésére. Bármely irányba indulunk, mindenfelé találunk vonzó turistacélpontot. Kezdjük talán Szegeddel, melyet nem kell bemutatni senkinek: azon túl, hogy építészeti, kulturális értékei messze földön híresek, a szabadtéri szezonban feledhetetlen színházi élmények várnak. Az ország legjobb állatkertjei közé tartozik a Szegedi Vadaspark, gasztronómiai vonalon pedig kihagyhatatlan a tiszai halászlé.

Ha északnak vesszük az irányt, Szarvasra jutunk, melynek arborétuma világhírű, vízi színpada, egyéb épített öröksége pedig ugyancsak híres. Megtekinthető még az “ország közepe”, azaz a Trianon előtti Magyarország mértani közepét jelző emlékmű. Az ínyenceknek ugyancsak ajánljuk Szarvast és környékét, hiszen a szlovák és a magyar konyha kiváló hagyományai elevenednek meg a helyi éttermekben.

Kelet felé haladva Békéscsabára, illetve Gyulára jutunk. Mindkét város vonzó, hiszen a békési megyeszékhely hamarosan megújuló belvárosa igazi európai hangulatot áraszt, a Jókai Színházban remek előadások tekinthetők meg, s sajnos a megye szinte egyetlen mozija is itt található, legalábbis olyan mozi, ami felveszi a versenyt bármely vetítőteremmel az országban. Ne feledjük: a csabai kolbász hazájában járunk, érdemes felkutatni, hol kaphatók a legfinomabb házi kolbászok.

Gyulát pedig még ennyire sem kell bemutatni, hiszen mind vára, mind várfürdője messze földön híres, nem beszélve arról, hogy Dürer és Erkel emlékét is professzionális szinten őrzik ebben a kis határszéli polgárvárosban.

Képek