Arad

Autóval mintegy másfél órányira, Dél-Békést keresztülszelve nagyjából 75 kilométerre fekszik Orosházától, a magyar-román államhatáron túl az egykori magyar Arad vármegye székhelye, a mai 170 ezres partiumi nagyváros, Arad.

Vasúton is kiválóan megközelíthető, egyetlen, békéscsabai átszállással mintegy háromórás úttal számolhat az utazás e módját választó érdeklődő. A Volán békéscsabai indulással napi rendszerességű, oda-vissza autóbuszjáratot is működtet Aradra.

AradA napjainkban is több mint 15 ezres magyar ajkú lakossággal bíró, Szeged méretű nagyváros évszázadokon át fontos szerepet játszott történelmünkben, számos örömteljes, de jó néhány fájdalmas emlék is köthető hozzá. Utóbbiak közül a legfontosabbnak állít örök mementót az aradi vértanúk monumentális emlékműve, mely az egyik leglényegesebb látványosságként anyaországi magyarok tízezreit vonzza a városba évről évre, évszakoktól függetlenül, télen és nyáron egyaránt. A 13-ak kivégzésének helyszínén ma emlékoszlop áll, s itt találhatók az 1848-49-es szabadságharc és forradalom hőseinek sírjai is.

A szecessziós templomban épült kultúrpalota, a Hothy 1901-es esküvője helyszínéül szolgáló református templom és a falai közt Petőfi színpadi előadását is megélt, régi színház is kedvelt látványosság, igazi magyar történelmi emlék. Ha azonban nemcsak a nemzeti öntudatot erősítő, komoly múlt, hanem a jelen is érdekli a turistát, s szórakozni is szeretne, a modern bevásárlóközpontok üzletei mellett éttermek, klubok, valamint a zenés éjszakai programjairól is ismert Neptun Strand felkeresése színesítheti a programot.

További információk Aradról: 84 oldalas, magyar nyelvű idegenforgalmi tájékoztató megnyitása/letöltése (PDF, 36 MB)

Aradról és a környező látnivalókról folyamatosan bővülő információkat találhat továbbá a következő weboldalon: http://www.aradhotspots.ro

Képek – Arad

Arad a térképen