Helyi termékek

Napjainkban egyre fontosabb szerep jut a környezettudatos helyi termékeknek, amelyek jellemzője, hogy autentikus, helyi alapanyagokból készülnek helyi szaktudás és munkaerő segítségével. A helyi termékek így nem csupán a helyi tradíciók megőrzéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez járulnak hozzá, de környezettudatosak is, mivel megkímélik a környezetet a szállítással járó környezetszennyezéstől.

Oros-Házi-Szappan Kft.

Az Oros-Házi-Szappan Kft. fő tevékenységi köre a háziszappan gyártás, melyet Fehér László szappanfőző mester hat generációs receptje alapján készítenek.

Háziszappan

Házi szappanAz igazi háziszappan csak természetes alapanyagokból készül, emellett nem tartalmaz színezéket. Eredetileg folttisztításra, illetve ruhák kézi mosására készült termék, viszont szüleink, nagyszüleink fürdésre is használták bőrkímélő hatása és vegyszermentessége miatt.Szappandara

SzappandaraA szappandara háziszappanból és egy kevés mosószódából (régies nevén sziksó) készült mosópor. A modern tisztítószerekkel ellentétben természetes alapanyagokból készül, ezért nem irritálja a bőrt, ezáltal érzékeny bőrű személyeknek különösen ajánlott. Használható automata mosógépben és kézi mosáshoz egyaránt.

Mosószóda

MosószódaA mosószóda – régies nevén sziksó – kisebb mennyiségben vízkőoldó, nagyobb mennyiségben (egy mosáshoz körülbelül két evőkanál) fehérítő hatása miatt ajánlott. Emellett szemcsés állaga miatt fürdőszobai eszközök tisztítása is lehetséges. Színes ruhákhoz nem ajánlott nagy mennyiségben, mosóporként használni fehérítő hatása miatt!

További információért látogasson el az Oros-Házi-Szappan Kft. weboldalára.

Oros-Süti Kft.

Orosházi dobos tortaAz Oros-Süti Kft. 1980 óta foglalkozik gyorsfagyasztott tésztatermékek gyártásával. Már a kezdetek óta kézzel készítik finomságainkat, úgymint szilvásgombóc, túrógombóc, nudli. 1982-ben kezdték meg a gyorsfagyasztott torták gyártását. Első termékük a Ribizlis túrókrémtorta volt. Ezt követte a Csokoládé és Almatorta. A vásárlói igények alapján bővítették túrókrémtorta családjukat különböző ízekkel.

Orosházi szamócás túrótortaÉvente 400.000 darab tortát exportálnak. A kornak és a fogyasztók igényeinek folyamatosan megfelelve a túrótorta család mellé új vegyestorta családot vezettek be. E család tagjai: Somlói, Tiramisu, Csokoládés tejszínes csokoládé habkrémmel, Joghurt, Nagymama almatortája, Mandarinkrém torta. Cégük másik büszkesége a hagyományörző Dobostorta. A termékek hozzáadott tartósítószert nem tartalmaznak, minden termék kézzel, természetes alapanyagokból készül. Termékek többször nyerték már el a “Kiváló Magyar Élelmiszer” címet.

Weboldal: http://www.orossuti.hu

Merian Foods Kft.

Orosházi libapástétomMagyarországon a baromfiipart elsők között 1896-ban Orosházán alapította meg a B. M. Bernardinelli család, a továbbfeldolgozó üzem első csarnokait 1968-ban adták át. A cég termékfejlesztésben mindig is vezető szerepet játszott, több mint két évtizede elsőként kínált a fogyasztók számára libamájkonzervet és vákuumcsomagolt baromfi virslit. Márkázott termékei jól ismertek mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A vállalat a magyar baromfifeldolgozó cégek közül elsőként jelent meg márkázott készítményekkel, az ORSI és a REX CIBORUM termékcsaláddal. A REX CIBORUM, a liba-, és kacsamájból készült termékek védjegye, mint a latin eredetű kifejezés is sugallja – „a királyok étke, az étkek királya”. REX CIBORUM márkanév alatt értékesített liba- és kacsamáj specialitásaink a legexkluzívabb luxustermékek közé sorolhatóak a hazai és világpiacon. A gyártott májtermékeket különféle ízesítéssel, többféle kiszerelésben, konzerv és félkonzerv formájában gyártják és forgalmazzák. Az ORSI termékek sokszínű termékskálát takarnak, előállít a cég virsli, májas, felvágott, párizsi, és konzerv termékeket, amelyek több ízben, csomagolásformában és méretben elérhetőek. 2002-ben indult el az ALETTA márkájuk, melynek alapja: minőségi áru elérhető áron.

Weboldal: http://www.merian.hu/

Dupsi tészta

Orosházi Dupsi tészta1985 februárjában alakult meg az orosházi családi vállalkozás Dupsi József és felesége vezetésével. A piac, a széles vevőkör kiépítése volt az elsődleges cél. Mivel a tésztakészítés mestersége apáról-fiúra, generációkon keresztül öröklődött, szakmai tudásban nem volt hiány. Ezeket az ismereteket kellett a mai kor technológiai követelményeihez igazodva alkalmazni, de úgy, hogy a tájjellegű, magyaros ízvilág és a kiváló minőség maradjon. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program részesei. Eleinte a Dupsi tészta híre szájról-szájra terjedt, a piac a vevők igényei szerint bővült, ma már több élelmiszerhálózat beszállítói.

Termékekről

Orosházi Dupsi tészta

Széleskörű választékukkal igyekeznek kielégíteni a háziasszonyok igényeit, ezért kínálnak köret tésztát (tarhonyát), levestésztákat (cérnametélt, eperkocka, epercsík, kiskocka, csigatészta) és kifőzni való tésztákat (szélesmetélt, lebbencs, nagykocka). Ezeket a tésztafajtákat jó minőségű tótkomlósi lisztből, nyújtási technológiával készítik. Ennek köszönheti hagyományos, tájjellegű, magyaros ízét és jó minőségét. Legkülönlegesebb termékük azonban a sokoldalúan felhasználható, akár köretként is tálalható “rostált alföldi tarhonya”, melyet jellegzetes dél-alföldi ételként tartanak számon, és amely a 2004-es évben “MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” lett.

Weboldal: http://dupsiteszta.hu

Száraztészta

Orosházi száraztésztaAsztalosné Szilágyi Julianna száraztészta készítő 1990. március 11-én kapta meg kisipari működési engedélyét, azóta a tésztakészítést, mint családi hagyományt folytatja édesanyja után. Nyugdíjasként a férje segítségével működik a családi kisvállalkozás. Hazai alapanyagokból, makói lisztből és tótkomlósi friss tyúktojásból készülnek a termékek. Kézi csomagolású, házi jellegű 8 és 4 tojásos tészták széles választéka megvásárolható Orosháza számos üzletében és a környékbeli falvak, városok boltjaiban, emellet a kisműhely a lakosság mellett konyhák, éttermek, viszonteladók igényeit is kiszolgálja, akár kiszállítással is. A termékek közül kiemelnénk a magyar konyha „hungarikumának” is nevezhető specialitásokat:

  • rostával készült dörzsölt tarhonya
  • nyújtott öreg lebbencs, a slambuc alapanyaga
  • a lakodalmak, ünnepi étkek csigatésztája

Elérhetőségek

Asztalosné Szilágyi Julianna
5900 Orosháza, Hegedűs István u. 11.
Tel: +36 68/414-216, +36 30/573-3691.
Email: asztalosne.szarazteszta@gmail.com
Weboldal: http://szarazteszta.atw.hu

Hímestojás-festő

Orosházi hímestojásGálné Csizmadia Anikó Hímestojás-festő népi iparművész, textiljáték-készítő, népi játszóházvezető 1996-óta tojásíró, és játékalkotó kézművesként tevékenykedik. Munkájáról a következőképpen vall: “Ihletőim unokáim, gyermekkorom játékai, a természet gazdagsága és népművészetünk széles tárháza. Immár „Nagyanyóként” ebből az egyszerű és őszinte forma- és gondolkodásvilágból szeret­nék valamit átadni a mai kor kisgyermekeinek.

Különböző textilek felhasználásával varrok játékokat. Babákat – az apró dióbabáktól a kötö­zött rongybabákon át a varrott testű öltöztet­hető babákig. Lovacskákat, csacsikat, madarakat filcből és szövetből. Babzsák típusú, kölessel töltött pici állatkákat: egeret, sünt, katicát, kígyót, békát, gyíkot, és cicát, kutyát, nyuszit. Mackóimat különböző méretben, puha textilekből készítem.

Orosházi hímestojásokArra törekszem, hogy játékaim a kisgyerme­keknek egyszerűségükkel és harmóniájukkal képzeletvilágukat élénkítő, szerethető, ölelhető, pozitív érzelmeket ébresztő társai legyenek. Alkalmasak kapcsolatok kifejezésére: összeállít­ható belőlük testvérpár, család, baráti kör vagy óvodai csoport is.
Viaszírással egyszínű, többszínű, és metszett technikával készítek hímes tojásokat. Elsősorban az erdélyi mintakincset használom. Fontosnak tartom a hagyományos díszítőművészet értékeinek őrzését, továbbadását.”

Elérhetőségek

Tel.: +36 68/410-570
Weboldal: http://web.t-online.hu/anica

Mézeskalács minden alkalomra

Orosházi mézeskalácsA mézeskalácsnak nagy hagyománya volt Magyarországon, így Orosháza környékén is. Hiszen a vásárok a búcsúk nem múltak el mézeskalács árusok nélkül. A tükrös szív  a baba a kard és a huszár elmaradhatatlan ajándékok és üzenetek voltak és most is azok. A következőképpen vall erről Trnkóczi Jánosné, vagy ahogy a köztudatban ismerik, Zsuzsi néni:
Orosházi mézeskalácsszív“Öt éve érintett meg a mézeskalács készítésének szeretete. Azóta készítek ajándék tárgyakat minden alkalomra. Természetesen  e területen is az igények másak lettek amiket követek. Ami nem változott, a mézeskaláccsal mindig a szeretetet  fejezzük ki. Nézzék meg  egy két munkámat, és gondolom Önök is átérzik a szívvel lélekkel készült mondanivalómat.”
Weboldal: http://gerviktanya.wordpress.com/galleria

Szuvenírek

Ha valaki Budapestre, Tihanyba, vagy akár Szegedre kirándult, hozhatott ajándékba szeretteinek, ismerőseinek az adott településre jellemző ajándékot. Orosházának ezen a téren komoly hiányosságai voltak. Az idelátogatók nem válogathattak a szuvenírek között. Mostanra a helyzet megváltozott. Az Orosházi Városmarketing Iroda a programszervezés és informálás mellett orosházi termékeket is kínál mind a helyieknek, mind pedig a településre látogató turistáknak, akik a helyi termékekkel is hírét vihetik Orosházának a nagyvilágban. Megnéztük, mi minden is kapható a városmarketing irodában.

Raffai Róbert keramikus bögréket, vázákat, plaketteket, szalvétatartókat készített Orosháza és Gyopárosfürdő felirattal. Antali Erzsébet szőttesei, rongyszőnyegei is megtalálhatók az orosházi termékpalettán. Az Oros-Házi Szappan kft. háziszappanai sok évtizedes hagyományt visznek tovább. Újdonságnak számítanak Eisenberger Tamás ledes éjjeli fényei is, amelyek többek között Orosháza címerét mintázzák meg.

A városmarketing iroda azokra is gondolt, akik valamilyen Orosházára jellemző gasztronómiai különlegességgel szeretnék meglepni távolban élő rokonaikat. Választhatnak Asztalosné Szilágyi Julianna száraztésztái közül. Vihetnek kóstolót Drahota Róbert méhész akác-, repce-, vegyes-, hárs-, ámor-, illetve selyemfűméz termékeiből. Trunkóczi Jánosné mézeskalácsai is Orosházára, Gyopárosfürdőre emlékeztetik azokat, akik vásárolnak belőle. A városmarketing irodában kaphatóak, méghozzá a bolti árnál olcsóbban, a Merian Foods Kft. Rex Ciborum liba- és kacsa prémiumtermékei is. Lehet vásárolni gyopárosi képeslapokat, tollakat és buborékfújókat is.

Az Orosházi Városmarketing Iroda a főtér szomszédságában, a Mikszáth utcában, vagy ahogy az orosháziak ismerik, a Meszes-közben található. Az iroda hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig tart nyitva.