Szarvas

A remekül megközelíthető helyen, a 44-es főút mentén a megyehatártól néhány kilométernyire fekvő Szarvas a Kárpát-medence mértani közepe. Gyalog- és kerékpártúrázók kedvelt úti célja.

A 17 ezer lakosú városban minden megtalálható, ami csak turisztikai vonzerőt jelenthet egy dél-alföldi településen. Vízpart, gyönyörű természeti környezet, kultúra, szórakozás, történelem, impozáns épületek és persze remek vendéglátás.

SzarvasA Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy teljes hétre, de akár egy kéthetes nyaralásra is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek. A környék látnivalóinak és programjainak középpontjában a víz áll. Kevesen tudják, hogy a Holt-Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. A holtág 30 kilométeres hosszán strandolásra, horgászásra, evezésre, a holtággal párhuzamosan futó gát pedig kirándulásra, biciklizésre, futásra, kutyasétára egyaránt tökéletes és gyönyörű terep.

Aki a hajókázást evezés nélkül részesíti előnyben, a Katalin II. sétahajóval, Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett hajózhatja be holtág szarvasi szakaszát.
Horgászoknak súgunk: a Szarvas, illetve Békésszentandrásnál húzódó Kákafoki- Bikazugi-holtág a környék legjobb horgászhelye. A közvetlen vízparti bérelhető, jól felszerelt békésszentandrási (szarvasi) nyaralókhoz beetetett horgászhelyek, csónakok is tartoznak a legtöbb helyen, így bátran mondhatjuk, hogy a békésszentandrási és a szarvasi holtág igazi paradicsom a horgászok számára.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni ide.
Aki gyerekekkel utazik a környékre, és van kedve autentikus környezetben, egy tanyán kipróbálni, megtanulni a szalmafonás vagy a gyöngyfűzés csínját-bínját, annak érdemes meglátogatnia a város határában lévő Sárarany Szalmaportát, ami mint hely is gyönyörű.

Mivel Szarvas a történelmi Magyarország közepe, ez az a város, ahol néhány óra alatt egész Magyarországot bebarangolhatjuk: a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettparkban, az ország egyetlen interaktív makettparkjában hazánk épített örökségének, emblematikus épületeinek minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megcsodálható.

A Szarvasi Arborétumban a látogatók előtt megnyitották a Parkerdő részt, amelybe egy kis fahíd vezet át, így az ország legnagyobb arborétumának 83 hektáros területében immár 65 hektárnyi látogatható. Programokban itt sincs hiány, folyamatosan szervezett családi, gyermekprogramok és nyári táborok közül az egyik legnépszerűbb a júniusban megrendezésre kerülő éjszakai detektoros és éjjellátós bagoly- és denevérles.
Szarvas egyik legkülönlegesebb és leghangulatosabb nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház. Nyáron minden nap láthatnak itt színházi előadásokat a nyaralók, amelyek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Körös, a mocsári ciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal. Aki Szarvason nyaral, a vízi színházi élményt ne mulassza el.

Szarvasi képek

Szarvas a térképen