Gyula

A történelmi fürdővárosként emlegetett Gyula közvetlenül a magyar-román határ mellett, Orosházától nagyjából 60 kilométerre fekszik, s végig főúton (előbb Békéscsabáig a 47-esen, majd onnan a 44-esen) megközelíthető.

Vasúton és autóbusszal szintén Békéscsabát érintve, menetrend szerinti járatokkal juthatunk el a 32 ezres városba, majd vissza Orosházára.

Gyulai várA fürdőváros legfőbb nevezetességei — persze a Gyulai Várfürdő mellett — Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára, a látogatók számára megnyitott gyulai vár, a polgári stílusjegyeket magán viselő, néhány éve gyönyörűen felújított belváros, valamint a számtalan szökőkút jelenti, melyeket a vendég egy-egy belvárosi sétája során szinte kivétel nélkül érinthet. Gyula Erkel Ferenc, a Himnusz és nemzeti operánk, a Bánk bán zeneszerzőjének szülővárosa, emlékét a világhírű Százéves Cukrászda szomszédságában álló szobrán túl interaktív múzeumként működő egykori szülőháza is őrzi.

A Gyulai Várszínház előadásai, rendezvényei közel ötven esztendeje kínálják az önfeledt kikapcsolódás lehetőségét a kultúrára, a színházi és zenei élet hazai és nemzetközi kiválóságainak produkcióira „éhes” vendégeknek. Nyaranta a várban és a vártavon felállított színpadon, télen pedig a kamarateremben várják a közönséget. Gyula a fesztiválok városa: a gasztronómia, így a sonka, a kolbász és a pálinka mellett a történelmi múlt is szerepel az éves tematikában.

S ha már gasztronómia: a méltán híres Gyulai Kolbászt elsőként készítő helyi hentesmestereknek, egyáltalán a disznótoros kultúrának, s az abból kifejlődött nagyszerű, ma is élő húsiparnak állít emléket a Gyulai Húskombinát szomszédságában található Húsipari Múzeum. A legjobb szuvenír pedig mi is lehetne más a városból, mint egy pár eredeti, gyulai füstölt kolbász.

Gyulai képek

Gyula a térképen