Darvas József Emlékház

Orosháza elmúlt évszázadának egyik legellentmondásosabb alakja Darvas József, aki népi íróként és gyűlölt kommunista miniszterként, népfrontos egyházi vezetőként egyaránt közismert alakja a magyar félmúltnak.

Darvas József (született Dumitrás József, Orosháza, 1912. február 10. – Budapest, 1973. december 3.) író, publicista, politikus, a népi írók mozgalmának egyik legjelentősebb tagja.

Apja béres volt, az I. világháborúban elesett, anyja mint cseléd nevelte fel 4 gyermekét. Kiskunfélegyházán elvégezte a tanítóképzőt 1932-ben, nevét pedig Dumitrásról Darvasra változtatta, de állást nem kapott, így napszámos, könyvügynök, lapkihordó, kovácssegédmunkás is volt. Korán kapcsolatba került a kommunista diákmozgalommal, majd a népi írók mozgalmával – írja róla a Wikipedia.

Orosházán az író korai halála után, 1973-ban a családi házat irodalmi emlékhellyé alakították át. Az emlékház udvari végében egy új, modern épület helyezkedik el, az úgynevezett kutatóépület, amelyben a Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény található.

A Darvas József Emlékház térképen