Darules Kardoskúton

Magasan szelik az eget a darvak

Egymás után kelnek útra a darucsapatok a Kardoskúti Fehértó mellől és a Körös-Maros Nemzeti Park más területeiről. Az északi tájak felé, fészkelőhelyeikre indulnak.
A nagytestű madarak tavasszal sokkal magasabban repülnek és ritkábban állnak meg, mint az őszi vonuláskor. A 30-40 egyedből álló csapatok ilyenkor 800-1000 méteres magasságban szelik az eget. Sebességük eléri az óránkénti hatvan kilométert és akár 5-600 kilométert is repülnek megállás nélkül. Előfordulhat tehát, hogy azok a csapatok, melyek most a Kardoskúti Fehértónál felszállnak, legközelebb csak Lengyelországban állnak meg pihenni és táplálkozni.
Talán kevesen tudják, hogy az 1900-as évek elején a daru még rendszeres fészkelő faj volt Magyarországon, azaz tavasszal sem repült el északra. Akkoriban ugyanis még jóval kiterjedtebb vizes, mocsaras területek jellemezték a magyar tájat, így a darvak is bőven találtak itt táplálékot maguknak. A mocsarak lecsapolása, a szántóföldek növekedése kiszorította innen a madarakat. Az egykori rendszeres fészkelést bizonyítják az olyan település- és területnevek, mint a Darvas, a Daru-rét vagy a Daruhát.

Az őszi madárvonulás megtekinthető november minden szombatján 15:00-tól természetvédelmi őr vezetésével.

Helyszín: Kardoskút-Sóstó telep bejárója előtti magasles

További Információ:
Török Sándor: +36-30-475-17-76

Darules_Kardoskut_OM