Szauna Kultúra

Szeretnénk részünket kivenni a szaunakultúra terjesztésében remélve, hogy ezzel hozzájárulunk a helyes, így egészségesebb, kockázatmentesebb és élvezhetőbb szaunázáshoz.

A legtöbben amikor szaunázásról beszélünk a relaxáló szaunázásra gondolnak. Viszont a szaunázás a mi szemünkben szélesebb skálán mozog. Például élénkíthetjük vele magunkat, rehabilitációs célra is használhatjuk kiegészítő terápiaként. Mentális és testi fittség eléréséhez is alkalmazhatjuk vagy ellenkezőleg „kimeríthetjük” vele magunkat egy stresszes nap vagy hét után.

A relaxáló szaunázás

A benntartózkodási idő maximum 15 perc/alkalom (minden esetben).

A relaxáló szaunázáshoz a legideálisabb 3 – 4-szer bemenni a szaunába. Fordítsunk figyelmet a lehűlés és pihenés szakaszára is. Érdemes legalább 15-20 percnek eltelnie a szaunamenetek között, lehűtéssel együtt de ha több pihenést engedünk meg magunknak meg lesz a várva várt eredmény. A szaunamenetek közti alvást viszont nem javasoljuk.

A legjobb tanácsadónk a testünk, ha nem kívánjuk vagy úgy érezzük az átlagnál jobban ver a szívünk várjunk még egy kicsit. A szaunázás valóban a “testi-lelki” kikapcsolódásunkat szolgálja ne akarjunk senkinek megfelelni, ez nem túlélő program.

Hányszor szaunázzunk egy nap?

A gyakorlott szaunázók akár 4-5 alkalommal is szaunázhatnak. Ennek túllépése viszont számukra is igen megterhelő a szív- és érrendszerüknek és veszélyeztethetik ionháztartásukat is. Így az egészség megőrzéshez, fittséghez már semmi köze.

Hányszor szaunázzunk egy héten?

1 héten 3 x 4 vagy 4 x 3 alkalmat javasolunk a szaunában tölteni. A mindennapos szaunázás túlzás és nem egészséges.

A „Ráöntés” fogalma

„E fogalomra idehaza gyakran használják a felöntés szót, amely a német „Aufguss” szó tükörfordításából ered. A magyar szövegkörnyezetben viszont nem állja meg a helyét. A ráöntés a szaunázás fogalomtárában azt a tevékenységet jelöli amikor a szaunamester vagy az önállóan szaunázó vendég a szaunában elhelyezett dézsából a szaunakanál segítségével vizet vagy illóolajjal elegyített vizet locsol a szaunakályha köveire. Ezáltal hirtelen (akár illatosított) forró gőzt juttat a szaunatér levegőjébe.” *

*Szaunamesterek kézikönyve©

Gyopárosi szaunapark képek

Kapcsolódó tartalmak