Szaunaetikett

Összeállítottuk a 11. pontból álló szaunaetikettet és hozzá egy kis magyarázatot is, letéve az alapokat a magyar közönség számára.

1.) A papucsot a szaunán kívül kell hagyni

A papucsot hagyjuk a szaunán kívül. A papucsot azért, mert a legtöbb műanyagból készül és ragasztott. Az átlag 90 °C hőmérsékleten ezek a szintetikus anyagok kioldódnak és párolognak. Inkább a szaunamester által kevert illóolajat lélegezzük be a ráöntés után. Az egészséges!

2.) Belépés száraz testtel és textíliával

Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a vizes textíliáknak és testüknek, pedig nagyon fontos a megfelelő klíma eléréséhez a száraz test és lepedő, hogy ne hűtsük vele a szaunateret és magunkat. Így kellően el tudjuk érni a verejtékezést és ezzel a méregtelenítést.

3.) Minden esetben terítsünk magunk alá textíliát

Saját magunk és mások érdekében is nagyon fontos és ildomos textíliára ülni úgy leterítve, hogy lábunk alatt is legyen. Ezzel megakadályozzuk a verejtékünk padra való lecsöpögését.

4.) Mellőzzük az erős illatú kozmetikumok, parfümök használatát

A melegben erős kipárolgásunk miatt a rajtunk lévő kozmetikumok intenzívebben párolognak. Nem biztos, hogy szaunázáskor mindenki arra az illatra vágyik ami éppen rajtunk van. Gondoljunk bele, ha mindenki erősen parfümözötten menne be és az illatanyagok keverednének egymással. Inkább az illóolajokat érezzük és élvezzük azok jótékony hatását.

5.) Politika, vallás kizárva

A szaunában és a szaunatérben nem illik vallásról és politikáról társalogni. Sokakban feszültséget okozhat és vitára teremthet alkalmat.

6.) Figyeljünk a kellő távolságra

Úgy foglaljunk helyet és helyezkedjünk el, hogy verejtékünk ne csöpögjön szaunázó társainkra. Ha túl zsúfolt a szauna érdemes kimennünk és megvárnunk amíg hely szabadul fel számunkra.

7.) Ne hangoskodjunk

Ha nem Szauna Szeánsz® keretében szaunázunk, akkor figyeljünk beszélgetőpartnerünkkel együtt a hangmagasságunkra. A hangos beszéd vagy harsány megnyilvánulások nem illendőek és zavarhatják a többi szaunázót.

8.) A merülő medencét kizárólag zuhanyozást követően vegyük igénybe

Magunk és mások érdekében is verejtékünk lemosdását követően vegyük igénybe a merülőmedencét. A hideg víz hatására hirtelen összehúzódó pórusokból kinyomódnak a salakanyagok. Ne is gondoljunk bele, mi lenne ha mindenki abban mosná le magát!

9.) A merülő medencébe merüljünk és ne ugorjunk

A merülő medencébe több okból is veszélyes beleugrani ezen kívül zavarja a kint pihenő szaunázó társainkat az ezzel járó kicsapódó víz és hangzavar.

10.) A szaunakabinban nem illik étkezni és inni

Azon kívül, hogy nem higiénikus ételt és italt bevinni, zavarhatja szaunázó társainkat. Többek között balesetveszélyes is lehet. Egészségtelen és rosszullétre adhat alkalmat. Az étel és folyadék bevitelt mindig szaunázás előtt illetve után 1-2 óra elteltével érdemes fogyasztanunk.

11.) Újságot, nyomtatott anyagot, könyvet ne vigyünk be a szaunába

Bár manapság már nem ólom tartalmú festékkel nyomtatják az újságokat, könyveket mégis a festékekben található vegyszerek nem igazán egészségesek a bent ülőknek. Ráadásul kipárolgásuk miatt erős, kellemetlen szagot okoznak a hevítőben.

Szaunapark képek

Kapcsolódó tartalmak