Orosházi sajtkészítő műhely

A tejfeldolgozást már őseink is ismerték, művelték, hiszen már a honfoglalók is tartottak tejelő állatokat, elsősorban lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt.

A leírások szerint azonban a mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak igen későn fejlődött ki, bár őseink ismerték és fogyasztottak sajtot és vajat is. Az első tejgazdaságot a XVIII. sz. végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.

A sajtkészítés technológiájában nagy fejlődést jelentett a sajtok pasztőrözött tejből készítésének megindulása. Ez azt eredményezte, hogy 1904-ben bevezették a sajtkultúrák készítését és ezek használatának elterjedését. A nagyüzemi gyártás azonban a minőség rovására ment, így egyre nagyobb az igény arra, hogy visszatérjünk a gyökerekhez a gasztronómiában, így a sajtfogyasztásban is: egyre népszerűbbek a házilag előállított sajtok.

Ennek jegyében nyitotta meg sajtkészítő műhelyét Bertáné Székely Nóra Orosházán, mely nem csak arról nevezetes, hogy remek termékek kerülnek ki innen, hanem arról is, hogy a vendégeknek betekintést enged a sajtkészítés fortélyaiba, mi több, a vállalkozóbb kedvűek maguk is megpróbálkozhatnak ezzel.

Elsősorban családok, kisebb társaságok jelentkezését várja az orosházi sajtkészítő, ugyanis maximum 5 főt tud egyszerre fogadni hétvégeken, ünnepnapokon, illetve munkanapokon délutánonként. Természetesen kóstolásra is lehetőség van a műhelyben, s ha ízlett a portéka, vásárolni is lehet.

Előzetes bejelentkezés ezen a számon lehetséges: +36 30 264-1182
Vendégek fogadása: 2014 június 1-től
Nyitvatarás: Minden szerdán és pénteken 16:00-18:00
Orosháza, Felhő utca 14.