Szlovák tájjellegű tanya

Az alföldi, illetve a Békés megyei turizmus egyik elmaradhatatlan programeleme az évszázadok óta itt élő szlovákság hagyományainak megismerése.

Erre kiváló lehetőséget nyújt a csorvási tanyavilágban, azaz néhány perces autó-, illetve alig egy órás kerékpárút távolságra a Ger-Vik tanya.

A több mint száz éves felújított épület híven visszaadja a tótkomlósi szlovákok vagy ahogy a köznyelv ismeri tótok életformáját.

A tanya szobájában padkás búbos kemence található. A kicsi ablakok, földes szoba, alacsony ajtók, téli ajtón a hosszú kampó, 50 cm-es vert falak jellemzik a tanyát. Ám itt nem csak a korabeli szlovák család életébe engednek betekintést, hanem akár ki is próbálhatók az itt folyt tevékenységek.

Tavasszal tarhonyakészítés, szappanfőzés várja a vendégeket, nyáron bodzaszörpöt főzhetnek az ide látogatók, míg az ősz a szilvalekvárfőzés ideje a Ger-Vik tanyán. Természetesen nem csak szezonális elfoglaltságot nyújt a szlovák tájház, hiszen kézműves foglalkozások, sütés, főzés, mézeskalács-készítés, falusi vendéglátás teszi még hangulatosabbá az itt töltött órákat.

Szervezett osztálykirándulásoknak is kedvelt célpontja a tanya, a diákok nem csak hasznos helytörténeti ismeretekhez juthatnak, hanem kirándulást is szerveznek számukra a legendás betyár, Rózsa Sándor egyik kedvelt alföldi búvóhelyére.

Bejelentkezés

Név: Trnkóczi Jánosné Kukucska Zsuzsanna
Telefonszám: 06-20/510-1000
Email: gerviktanya@freemail.hu
Web: http://gerviktanya.wordpress.com/