Gellértegyháza történelmi park

Aki ma ellátogat az Orosházához tartozó Gellértegyházára, nem is gondolná, hogy egykor katonai lőtér, később illegális szemétlerakó éktelenkedett ezen a helyen. Napjainkra ez a hely már egy igazi szabadidős programhelyszín, mely folyamatosan, fokozatosan fejlődik, köszönhetően azoknak a lelkes lokálpatriótáknak, akik létrehozták a Történelmi Gellértegyházáért Alapítványt, s nem csak létrehozták, hanem tevékenyen dolgoznak céljaikért, illetve sikeresen mozgósítanak is ezért.

Gellértegyháza történelmi parkNem minden előzmény nélkül esett a választás erre a területre, melyet annak idején csak Újosztásként emlegettek az orosháziak: az ötvenes években régészeti feltárás helyszíne volt a terület, melynek során Zalotay Elemér professzor és stábja Árpád-kori temetőre bukkant. Az is kiderült, hogy egykor Gellértegyházának nevezhették az itt elterülő falut. Hosszú évtizedekig hatalmi és gazdasági érdekek írták felül a hagyományőrzés igényét, hiszen először katonai lőtérként funkcionált a terület, majd a privatizáció során folytatódott a pusztítás, például kivágták a fákat és lehetővé tették, hogy illegális hulladéklerakó legyen a későbbi emlékpark.

Gellértegyháza Történelmi Park Orosháza

Az új tulajdonos azonban melléállt az orosházi lokálpatrióták kezdeményezésének és megkezdődött a helyreállítás, az építkezés. Nagyívű terveket szőttek, melyeket folyamatosan, lépésről lépésre valósítanak meg. Többek közt történelmi szemléltetőket. szállásokat, szórakozási lehetőségeket, szánkó- és korcsolyapályát, állatsimogatót, kalandparkot álmodtak ide.

Természetesen jelenleg is alkalmas a helyszín különböző rendezvények megtartására, amit ki is használnak, hiszen nagysikerű koncertek, színházi előadások, fesztiválok, hagyományőrző rendezvények, jó hangulatú táborozások helyszíne volt már Gellértegyháza, s a programszervezés folyamatos.

Kiváló helyszín jelenlegi formájában is csapatépítő tréningeknek, családi kirándulásoknak vagy akár kisebb-nagyobb társaságok sütögetős-iszogatós-lazulós programjának.

Gellértegyháza elhelyezkedése

Gellértegyháza a mai Orosháza határán, Újosztáson található (térkép).

Bővebb információ, elérhetőség

5900 Orosháza, Zöldmező út
Telefon: +36 30 938 8439
E-mail: info@gellertegyhaza.hu

Gellértegyháza képek