Lovassportok

Orosháza több szempontból is tekinthető az alföldi lovas élet egyik központjának: egyrészt számos kiváló helybéli tenyésztésű ló vesz részt rangos hazai és nemzetközi versenyeken, másrészt a helyi lovas egyesület szervezésében is számos rangos versenyt rendeznek.

A lovas fellegvár jelzőt azért is használhatjuk, mert a szabadidősport területén is számos lehetőség várja a lovak szerelmeseit a tavaszi, nyári, őszi időszakban, sőt van, ahol fedett lovarda áll rendelkezésre, így a tél és a rossz idő sem akadály a lovak szerelmeseinek. Kedvcsinálóként bemutatunk néhány helyi lovaglási lehetőséget.

Musztáng Sportiskola és Póni Klub

A Musztáng Orosháza külterületén, Pusztaszenttornyán található, Orosháza és Nagyszénás között félúton. Itt korhatár nélkül várják a lovaglás kedvelőit, kicsiknek pónikon, nagyoknak pedig oktatólovakon történik a tanítás, díjugratásban és díjlovaglásban aktívan aktívan versenyző, szakoktató felügyelete alatt. Nyáron a lovas oktatás mellett táborokat is indítanak. Nálunk a rossz idő nem akadály, mivel fedett lovardával és homokos lovaspályákkal rendelkezünk, ezért egész évben folyamatos az oktatás – olvasható a klub honlapján, a www.musztanglovasiskola.hu címen. Bővebb információ és elérhetőség: Csontos Dominika +36 30 406-2650

Képek: Musztáng Sportiskola és Póni Klub

Ravasz tanya

Ravasz Tanya

A klasszikus falusi turizmus minden szolgáltatása igénybe vehető az Orosháza és Pusztaföldvár között található Ravasz tanyán. A fő hangsúly a lovas turizmuson van, ennek minden ága igénybe vehető, a technikai sportok szerelmeseinek is kínálnak élményeket: gyermek és felnőtt méretű quadok, buggy-k állnak a vendégek rendelkezésére.

Mindemellett számos aprósággal (pl. játszótér fatörzs-mászókával, lengőteke, darts, stb.) igyekeznek gyermek- és felnőtt vendégeik kedvében járni. Néhány szolgáltatás a teljesség igénye nélkül: kilátó, tanyamúzeum, íjászat, játszótér, sétakocsikázás, pusztaolimpia stb.

További részletes információk a Ravasz tanya honlapján találhatók, a www.ravasztanya.hu címen.

Szolgáltatások

  • Kilátó, állatsimogató, tanyamúzeum
  • Íjászat, népi és egyéb játékok, játszótér
  • Kerékpározás
  • Sütés-főzés szabadtéren, kemencében, bográcsban, parázson
  • Flekkensütés, szalonnasütés
  • Régi eszközök kipróbálása

Egyéb szolgáltatások

  • Terephajtás, sétakocsikázás, lovaglás (futószáron)
  • Cross-pálya saját gépekkel
  • Kézműves foglalkozás szakember vezetésével
  • Íjászatoktatás, csapatépítő tréning, akadályversenyek, pusztaolimpia

A program előzetes egyeztetés alapján vehetők igénybe. Elérhetőségek:
Telefon: +36 30 9671-226
E-mail: csizmadia.ravasztanya@t-online.hu

Mezőhegyesi ménesbirtok

Orosházától mindössze harminc kilométerre található Mezőhegyes, a kedvelt parkváros, mely elsősorban a lovas sportok kedvelőinek jelent vonzerőt, de természetesen nem csak nekik.

A Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménesintézetet II. József Császár alapította 1784-ben, ezáltal Magyarország és a Monarchia első állami ménesét hozta létre. A Mezőhegyesi Ménes kiemelkedő jelentősége vitathatatlan, hiszen itt született három magyar lófajta az 1800-as években, melyek nem csak lovas szakemberek fülében cseng ismerősen: Nóniusz, Furioso-North Star (Mezőhegyesi Félvér) és a Gidrán. A Nóniusz az első nemzetközileg is elismert és leginkább ismert magyar ló, mely Mezőhegyes mindmáig legnagyobb értéke és büszkesége. 1961-től elkezdődött sportlótenyésztés eredményeként, az 1980-as moszkvai Olimpián a magyar csapat IV. helyezett lett, ahol a csapat mindhárom lova mezőhegyesi tenyésztésű volt, a fajta 1984-ben állami fajtaelismerést nyert, mint Mezőhegyesi Sportló.

A ménes udvarban megtekinthető a ménes kocsimúzeuma ahol különböző hintók, lovasszánok, és egyéb érdekes kocsik mellett az évszázados hagyományokat őrző sallangos díszveretes lószerszámokat is megcsodálhatják. Ugyanitt találhatják Közép-Európa egyedülálló fedett lovardáját, mely 1806 óta áll és működik eredeti formájában és funkciójában. Itt lehetőség nyílik a kipróbálni a lovaglást ebben az évszázados épületben és környezetben.

Programlehetőségek a teljesség igénye nélkül Mezőhegyesen: pusztabusz, hintó, kettes fogat, télen lovas szán, ötösfogat, esküvői hintőrendelés.

Az egyes programokra történő bejelentkezést, illetve a szolgáltatások igénybevételét, munkanapokon 8 órától, 16 óráig Gábor Jánosnénál a Ménes Kft. irodáján vagy munkaidőn kívül hétvégén és ünnepnapokon, a Hotel Nonius recepcióján várják.

További elérhetőségek:
+36 68/566 566 / 2422 mellék
+36 68/566-591
Mezőhegyes, Kozma Ferenc út 30.