Kultúrabarátoknak

1Strandolás GyopárosfürdőnStrandolás GyopárosfürdőnA strandolás megszállottjainak: óriási, zöld park, 50 méteres sportmedence és egyéb vízi attrakciók, sportolási lehetőségek.2Darvas EmlékházDarvas József EmlékházA magyar félmúlt orosházi születésű, ellentmondásos közéleti személyiségének emlékháza.3Városi képtárVárosi képtárA képzőművészet kedvelőinek mindenképpen fontos állomás egy orosházi látogatás során a Városi Képtár.4KútmúzeumKútmúzeumA város egyik különlegessége az országszerte egyedülálló Kútmúzeum, illetve a hozzá tartozó víztörténeti kiállítás.5Panoráma kilátóPanoráma kilátóA Panoráma kilátó Orosháza, illetve Gyopárosfürdő egy különleges nevezetessége.6Történelmi EmlékparkTörténelmi emlékparkBár annak idején komoly társadalmi vitákat váltott ki az orosházi szoborpark, mára már szerves része lett a városi életnek. 7Orosházi templomokOrosházi templomokMivel Orosházát hitük miatt elüldözött evangélikusok alapították, a mai napig is ez a legnagyobb vallási közösség a városban.8Orosházi szobortúraOrosházi szobortúraKezdjük szobortúránkat a Győri Vilmos téren, ahol Szent István félalakos szobrát láthatjuk.9gellGellértegyháza történelmi parkA magyarság hagyományait őrzik a gellértegyháziak.10szovoHudák család kéziszövőműhelyeCsorvási család világszínvonalú szőttesei és ruhái.11opuszÓpusztaszeri EmlékparkNemzeti Történeti Emlékpark Orosházától mintegy 70 km-re.12gerSzlovák tájjellegű tanyaIsmerje meg a szlovák hagyományokat képviselő Ger-Vik tanyát a csorvási tanyavilágban.13sajtOrosházi sajtkészítő műhelyLátogasson meg egy valódi sajtkészítőt – keresse fel Bertáné Székely Margit Sajtkészítő műhelyét.14katonaHonvédelmi emlékszoba az Alföld GyöngyébenA laktanya nem szálloda. Vagy mégis?
Sokszínű város, sokszínű kultúra

Orosháza jelentős kulturális hagyományokkal bír, elsősorban a zene és a képzőművészet területén, de irodalmi hagyományai is erősek.

Mindezeket jól leképezi a helyi kulturális élet intézményrendszere. Természetesen nem csak a múlt, hanem a közelmúlt és a jelen kulturális törekvései is tetten érhetők a város kulturális kínálatában.

Nézzük először a legfontosabb köztéri alkotásokat: A történelmi emlékpark immár két évtizede található meg a gimnázium előtti területen. A szoborpark közepén a „Fájdalom kapuja” és egy síró nőalak látható. A parkban, időrendi sorrendben a magyar történelem és a város történetének jelentősebb dátumait megörökítő rusztikus, nonfiguratív kőtömbök szimbolizálják a magyar történelem sorsfordító évszámait.

Szent István félalakos szobra egy percnyire található a Győri Vilmos téren. A szobrot az orosházi származású mester, Rajki László alkotása készítette. A város híres Kossuth-szobrát Horvay János készítette, restaurálta: Rajki László. Ajánljuk még a Táncsics-, a Szántó Kovács János-, a Petőfi, az Eötvös-szobrok megtekintését, illetve a Hősök szobra is javasolt.

A város kulturális életének központja a Petőfi Művelődési Központ, melynek szakemberei nem csak programokat szerveznek, hanem helyt adnak a helyi alkotó közösségek műhelyeinek is. Rendszeres zenei, képzőművészeti és irodalmi programok várják az érdeklődőket a házban, de külső helyszíneken is, például a Művészetek Házában, illetve tavasztól őszig több helyi fesztivált is szerveznek.

Ugyanitt található a városi könyvtár, mely klasszikus feladatain túl számos író-olvasó találkozót, pódiumbeszélgetést szervez, s az ő nevükhöz fűződik az országos, sőt nemzetközi sikert aratott Veszíts el egy könyvet akció.

A Szántó Kovács János Múzeum fiatal szakemberei a múlt hagyományainak bemutatása mellett teret adnak különböző újszerű kiállításoknak, ezért az intézmény országosan jegyzett kiállítóhellyé vált az elmúlt esztendőkben. Ugyancsak ajánljuk a Darvas József emlékházat, ahol a 100 éve Orosházán született és felnevelkedett népi író, illetve miniszter hagyatékát őrzik.

Képek