Honvédelmi emlékszoba az Alföld Gyöngyében

Nem csak a katonai múlt iránt érdeklődők számára lehet vonzó az az állandó kiállítás, melyet az Alföld Gyöngye szállodában tekinthetnek meg az érdeklődők. De mit keresnek a honvédelmi múlt relikviái egy szállóban? – teszi fel joggal a kérdést az érdeklődő. A válasz pofonegyszerű: közel fél évszázadon át nem szállóvendégek, hanem hivatásos és sorkatonák laktak e falak között.

Orosháza manapság nem honvédelméről híres, ám volt időszak, amikor fontos bázisa volt honvédségnek: itt működött ugyanis 1938 és 1997 között a 18. és 46. Magyar Királyi Honvéd tábori tüzérosztály, a Magyar Néphadsereg 10. (101.) tüzér ezrede, illetve az MN 5581 műszaki alakulat és az Építőipari Gépszerelő- és Karbantartó Honvéd Szakközépiskola.

Honvédelmi Emlékszoba

Ennek a múltnak az emlékei láthatók az egyes alakulatok életéhez kapcsolódó különböző dokumentumok, emléktárgyak, korabeli szabályzatok, utasítások, tankönyvek, okmányok, a csapatok által használt tüzérségi, de főképp műszaki anyagok, felszerelések, gyakorló harcanyagok, makettek, személyi relikviák, kitüntetések és jelvények, egyenruhák és minden más, ami betekintést enged az Orosházán szolgáló bakák életébe.

A családoknak, csoportoknak egyaránt ajánlható kiállítás előzetes egyeztetést követően tekinthető meg. A kiállítási teremben magyar nyelvű bemutatás és vezetés biztosított.

Képek – Az emlékszoba

Térkép

Alföld Gyöngye Hotel és Konferencia Központ

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése